Tájékoztató a közösségi szolgálatról

2016. január 1-jétől az érettségire jelentkezés előfeltétel lesz az iskola által regisztrált módon, közösségi szolgálat keretében 50 óra munkát teljesíteni. Az 50 órát lehetőleg a 9–11. évfolyamok alatt, arányosan elosztva kell elvégezni. Ettől az iskola a szülő kérésére eltekinthet. Lehet az 50 órát több projekt keretében, több év alatt vagy egy több éven keresztül zajló nagy projekt keretében teljesíteni. 

A közösségi munkát különböző helyeken lehet teljesíteni:

  • az iskolában szervezett keretek között, a tanuló helyi közösségének javát szolgáló, anyagi érdektől független, egyéni vagy csoportos tevékenységként
  • különböző szervezeteknél.

A fogadó külső szervezet nem lehet érdekvédelmi, képviseleti vagy politikai szervezet, amely különben fogadhat önkénteseket. Üzleti jellegű tevékenység, haszonszerzés nem lehet része a közösségi szolgálati tevékenységnek. Arra is figyelemmel kell lenni, hogy a közösségi szolgálat a kölcsönösség elvén alapul, a segítő és a segített közötti kapcsolaton, ebből eredően nem számítható bele az adománygyűjtés, különösen akkor nem, ha az pénzbeli. A szolgálat nem lehet szakfeladat, és nem lehet olyan feladat sem, amit intézményfenntartónak, működtetőnek jogszabályi kötelessége ellátni.

Külső szervezetet keres az iskola, és kereshet egyénileg a diák és/vagy a szülő is.

A közösségi szolgálat keretei között

  • egészségügyi,
  • szociális és jótékonysági,
  • oktatási,
  • kulturális és közösségi,
  • környezet- és természetvédelemi,
  • katasztrófavédelmi,
  • óvodás korú, sajátos nevelési igényű gyermekekkel, tanulókkal, az idős emberekkel közös sport- és szabadidős tevékenység folytatható.

Tanévenként legalább egy, legfeljebb három területet kell választani.

Az önkéntességről A közösségi szolgálatra fordítható időkeretről és a tevékenységek típusáról a közérdekű önkéntes tevékenységről szóló 2005. évi LXXXVIII. törvény az alábbiakban rendelkezik:

5. § (1) A tizennyolcadik életévét be nem töltött személy, illetve a korlátozottan cselekvőképes nagykorú személy olyan közérdekű önkéntes tevékenységet folytathat, amely megfelel életkorának, testi, értelmi és erkölcsi fejlettségének, illetve képességeinek, valamint amely nem veszélyezteti egészségét, fejlődését és tankötelezettségének teljesítését.

(2) A tizenhatodik életévét be nem töltött önkéntes és a korlátozottan cselekvőképes nagykorú önkéntes közérdekű önkéntes tevékenységet külföldön nem végezhet.

(3) A tizennyolcadik életévét be nem töltött önkéntes közérdekű önkéntes tevékenységet 20 óra és 6 óra között nem végezhet.

(4) A tizenhatodik életévét be nem töltött önkéntes által a közérdekű önkéntes tevékenységre fordítható idő nem haladhatja meg

a) tanítási szünet ideje alatt a napi három órát és a heti tizenkét órát,

b) tanítási időben a heti hat órát és

ba) tanítási napon a napi két órát.

bb) tanítási napon kívül a napi három órát.

(5) A tizenhatodik életévét betöltött, de tizennyolcadik életévét be nem töltött önkéntes által a közérdekű önkéntes tevékenységre fordítható idő nem haladhatja meg a napi négy és fél órát és a heti tizennyolc órát.

(6) A tizennyolcadik életévét be nem töltött önkéntes részére a közérdekű önkéntes tevékenység befejezése és másnapi megkezdése között legalább tizennégy óra pihenőidőt kell biztosítani.

További információk az alábbi oldalon találhatók:

http://www.kozossegi.ofi.hu

Te magad is kereshetsz fogadószervezetet!

Amennyiben van olyan szervezet, amelyhez szívesen mennél kötelező közösségi szolgálatot végezni, akkor menj el a szervezethez, és érdeklődd meg, hogy tudnának-e fogadni. Ha igen, akkor a szervezet nevét, illetve annak a személynek a nevét, telefonszámát, e-mail címét kérd el, akivel az iskola kapcsolatba tud lépni. Ezeket az adatokat írd le egy A4-es papírra a neveddel és osztályoddal együtt, keresd meg az iskolában Hájas Katalin igazgatóhelyettest, és add oda neki. Ekkor az iskola kapcsolatba lép a szervezettel.

A szervezet is megkeresheti az iskolát. Ekkor a szervezet felelőse írjon  a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. (ezt te adod meg neki) címre. Ekkor megkötjük az együttműködési megállapodást, és már mehetsz is a szervezethez közösségi munkát végezni.

 

 

Megközelíthetőség

Kapcsolat

Rottenbiller Utcai Alapfokú Művészeti Iskola,
Táncművészeti és Zeneművészeti Szakképző Iskola

Email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Web: http://www.rajko-talentum.hu

Cím: 1074. Budapest, Rottenbiller u. 16-22.

Telefon: 321-4825

OM azonosító: 039 907