Lukács Miklós

Lukács Miklós, a világ egyik legtöbbet foglalkoztatott és legsokoldalúbb cimbalomművésze. A kortárs zene, a jazz és különböző népek zenéi tökéletes szimbiózisban állnak művészetében.
Több cimbalommű született már az Ő képességeire komponálva, ilyen többek közt Eötvös Péter: da capo című műve, Bella Máté: Sounds of Generations Y-Part II című cimbalomversenye, vagy Fekete Kovács Kornél, Szakcsi Lakatos Béla, Oláh Kálmán, Bacsó Kristóf, Vukán György cimbalomversenyei ès Borbély Mihály kettősversenye, amit cimbalomra és tárogatóra komponált.
Eddigi pályafutása alatt olyan zenekaroknak volt már szólistája, mint a BBC Symphony Orchestra, Orchestre de la Suisse Romande, RAI National Symphony Orchestra, Philharmonisches Staatsorchester Hamburg, ORF Vienna Radio Symphony Orchestra, Remix Ensemble, Israel Contemporary Players, Ensemble Musikfabrik, Ligeti Ensemble, UMZE Kamaraegyüttes, THReNSeMBle.

A Jazz műfajában olyan világsztárokkal játszott már együtt, mint Charles Lloyd, Archie Shepp, Steve Coleman, Bill Frisell, Chris Potter, Uri Caine, Frank London.
Több mint ötven lemezen hallhatjuk játékát, aminek egyharmadát a saját produkcióval készítette.
Koncertjeiről, lemezeiről folyamatosan beszámolnak nem csak nemzetközi és hazai zenei szaklapok, hanem olyan újságok is, mint a The New York Times, Chicago Tribune, The Guardian.
2001 óta a Rajkó-Talentum Tánc- és Zeneművészeti Iskola tanára, illetve tanított a Snétberger Zenei Tehetség Központban is.
Munkásságát eddig Magyar Örökség, Magyar Művészetért, kétszer Artisjus és Gramofon díjjal jutalmazták.